Katrineholm

Topprankad kommun

Amazons molntjänster drar in över Mälardalen

Från presskonferensen med anledning av Amazon Web Services etablering i Katrineholm.

När nätjätten Amazon Web Services (AWS) valde att göra storsatsning i Sverige var det Stockholm-Mälardalen som drog vinstlotten. Just nu byggs tre datacenters varav ett i Katrineholm.

Det råder febril byggaktivitet på Katrineholms Logistik­centrum. Det är här, ett par kilometer utanför stadskärnan, som det nya datacentret ska stå klart i höst. Marknaden med så kallade molntjänster har växt enormt snabbt på bara några år. Bedömare talar om ett gigantiskt teknikskifte utan motstycke som dessutom gått mycket snabbare än någon kunnat ana.

Det handlar om att företag hyr IT-kapacitet i stället för att köpa den och samtidigt får tillgång till en global infrastruktur inom loppet av några minuter. särklass störst bland megaföretagen på området är just AWS. Med konkurrenter som Apple, Google och Microsoft inser man att det är en fjäder i hatten för Katrineholm att ha blivit utvald som en av tre etableringsorter i Sverige. De två övriga är Västerås och Eskilstuna.

– Att Amazon väljer att förlägga sin nordeuropeiska satsning i Sverige är en stor framgång för vårt land. Att den förläggs till Stockholmsområdet har stor betydelse för regionen, och att Katrineholm valts ut som en etableringsort är fantastiskt, säger Lars-Herman Larsson, Senior Advisor & Project Manager inom Katrineholms kommun.

Att det har en stor betydelse för en liten kommun som Katrineholm säger sig självt, menar han. Inte minst ryktes- och statusmässigt.  Det är ju inte vilket företag som helst.

– Etableringen är ett uttryck för att Katrineholm är en del av Stockholms­regionen, och ett bevis för att Katrineholm har de kvaliteter och infrastrukturella förutsättningar som behövs för att attrahera ett världsföretag. Det är samtidigt ett kvitto på att vi som kommun har en vilja och en förmåga att vara samarbetspartner att lita på i ett stort sammanhang som det här, säger Lars-Herman Larsson.

Att AWS efter noga sonderingar valde just Mälardalen handlade bland annat om bredbandsutbyggnad, nätverksinfrastruktur, närhet till teknisk kompetens och tillgång till förnybar energi. Det var också viktigt att kunna täcka ett stort geografiskt område med låga svarstider till samtliga nordiska huvudstäder.

Frågan är då vad etableringen av datacentret kommer att betyda konkret för Katrineholm och de övriga två städerna. Självklart kommer nya medarbetare att behövas, dessutom olika kringtjänster.

– Vi förväntar oss att effekterna för bygg- och installationsbranscherna kommer att vara påtagliga över tid, även att svenska och lokala entreprenörers inslag i processen successivt kommer att öka. Det sätter dessutom Katrineholm på kartan på ett sätt som kan skapa intresse inom andra branscher, säger Lars-Herman Larsson, som samtidigt betonar att alla företagsetableringar är viktiga.

Oavsett om det är en global jätte som AWS eller ett litet svensk företag är det alltid kommunens uppgift att på olika sätt stödja processen. Det kan till exempel handla om att ge service under byggtiden, hjälpa till med lokala kontakter, stödja rekrytering av medarbetare och förmedla bostadskontakter.

– Det är företagets specifika behov som styr vår insats. Vi vill självklart att alla företag som satsar här ska kunna uppnå sina respektive målsättningar. Det betyder att vi försöker eliminera alla tänkbara hinder som vi kan påverka. Det betyder också att vi är lyhörda för synpunkter och att vi vill vara snabba och korrekta i vår handläggning av olika frågor, avslutar Lars Herman Larsson.

Amazon Web Services
• Tittar du på filmer på Netflix eller Viaplay, om du betalar med iZettle, bokar boende via AirBnB eller spelar Clash of Clans på din mobiltelefon, så kommer du i kontakt med Amazons moln.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Daniel Hjalmarsson