Katrineholm

Hemstaden

Det var huset som lockade oss tillbaka

Bild 1 av 3 Nu har Sofia och Kristo och deras barn bott i sitt stora hus i Katrineholm i tio år. Här har de skapat just det liv de vill ha med mycket folk, släkt och vänner. En trolig kontrast jämfört med en innergård på söder i Stockholm, som Sofia påpekar.
Bild 2 av 3 Sofia Jansson har landat i en värld som via nätet, sin blogg och instagram som kretsar kring livstil.
Bild 3 av 3 Att Sofia är en kreatör med fokus på styling och inredning framgår väl med all tydlighet av det här fotot hon själv tagit hemma i huset på Åsen.

En del flyttar tillbaka av hemlängtan, andra trots att de egentligen aldrig tänkt tanken. Så var det för Sofia Jansson och maken Kristo Vusir. De hade slagit ner sina bopålar i Stockholm för gott, trodde de. Men så dök det där huset upp i Katrineholm.

Ja, så var det faktiskt. Vi älskar Stockholm och hade inga planer på att flytta därifrån, men så hittade vi det här fantastiska huset. Något liknande i Stockholm skulle vi inte haft råd att köpa, säger Sofia, som på senare år etablerat sig som en framgångsrik influencer. Det där yrket som ingen visste att det fanns för bara några år sedan. Mer om det senare. Lägg till fotograf, stylist och kreatör i största allmänhet så förstår alla att hon är en mångsysslare av rang.

Sofia är född och uppvuxen i Katrineholm men hade tidigt bestämt sig, hon skulle därifrån. Från första dagen i Stockholm kände hon sig hemma. Där flyttade hon ihop med Kristo, också från Katrineholm. De bodde i en lägenhet på söder och där skulle de förbli. Men så hände det som man inte kan råda över, på kort tid kom fyra barn, varav ett tvillingpar. Livet tog en helt annan vändning. 

– Vi tänkte först flytta till en större lägenhet men det kostade ju en förmögenhet. Vi insåg också vi måste bo i hus. Men de priserna funkade inte heller. Då dök huset upp. Vi såg möjligheterna och slog till utan att jag hade sett det, ett hus på 500 kvadrat uppe på åsen, en otrolig kontrast jämfört med en innergård på söder i Stockholm, säger Sofia.

Huset uppfyllde alla förväntningar. Och det är just de där speciella husen som kan dra och locka människor att våga ta de där livsavgörande besluten att byta boplats, menar hon. Nu har Sofia och familjen bott i sitt stora hus i tio år. Det tog några år att landa, erkänner hon.

– Men nu har vi skapat just det liv vi vill ha, livet i huset med mycket folk, släkt och vänner. Många från Stockholm. Det är så enkelt att ta hit folk. Huset är så stort, alla får plats, vi lagar mat ihop och barnen leker. Vi har levt ut alla drömmar här. ”Varför så stort”, kan folk säkert undra. Det är just det som är grejen, här finns inga hinder. Det känns otroligt värdefullt och hade inte funkat i Stockholm.

Nu i efterhand är Sofia så glad och tacksam att barnen fick växa upp i den här fantastiska miljön, samtidigt som de fått en så nära relation till mormor och morfar. Men det är fler fördelar.

– Med tiden har jag insett betydelsen av att ha allt så nära. Här har barnen kunnat testa alla tänkbara fritidsintressen. Teater, dans, konståkning, fotboll, friidrott, ridning, karate, ja det mesta. Det är stor skillnad mot i Stockholm, där allt är så krångligt, tidsödande och dyrt. Här är det möjligt och det håller jättehög kvalitet.

Och så var det ju influencern Sofia, den offentliga personen som via sociala medier influerar, det vill säga inspirerar och påverkar oss andra på olika sätt. Kring 30 tröttande hon på att vara frisör. Via en barnaffär och bloggen Mokkasin landade Sofia i en värld som kretsar kring livstil. På nätet, via sin blogg och instagram blev hon, hennes texter och bilder inte bara synliga, utan dessutom uppskattade och riktigt populära. Det har helt enkelt gått jättebra. Från det ena till det andra, som ringar på vattnet. Ont om jobb har hon inte, tvärtom. Det kommer nya grejer hela tiden. Hon kallar sig kreatör med fokus på foto, styling och inredning men är som sagt mycket mer.

– Jag har inga problem med att tacka ja till saker, olika förslag och erbjudanden som dyker upp. Jag ser möjligheter och inte hinder, säger Sofia.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Sofia Jansson