Katrineholm

Ledare

Här byggs bostäder som aldrig förr –

Handeln växer och nya företag flyttar in

Bild 1 av 2 Katrineholm utvecklas alltmer till att bli ett mer varierat samhälle, en öppen, trivsam och livsbejakande stad. Det märks överallt, nya människor och företag flyttar hit och berikar staden på olika sätt. Kanske du som läser det här just nu så småningom är en av alla 40 000 människor som bor i vår vackra kommun.
Bild 1 av 2 Göran Dahlström (S), Kommunstyrelsens ordförande och Sari Eriksson, Kommundirektör.

Det pågår en spännande samhällsomvandling i Katrineholm. Förra året firade vi att det var 100 år sedan Katrineholm fick sina stadsrättigheter. Allt började kring järnvägen. Det lilla stationssamhället på västra stambanan som successivt växte till industristad.

Nu ser vi hur staden alltmer utvecklas till att bli ett mer varierat samhälle, en öppen, trivsam och livsbejakande stad. Det märks överallt, nya människor och företag flyttar hit och berikar Katrineholm på olika sätt. Den byggboom som vi just nu upplever är talande. Vi blir fler och fler med målet 40 000 invånare år 2030. Här byggs nu bostäder som aldrig förr, handeln växer och nya företag flyttar in. Vårt kanonläge för lager och logistik har onekligen en stark dragningskraft. Men inte bara det, butikskedjor som aldrig tidigare ens sneglat på Katrineholm knackar nu på dörren.

Vi ser att Katrineholm har goda förutsättningar inför framtiden. En stor fördel är att här finns en närhet och tillit mellan människor, som ofta saknas i större städer. Just tryggheten spelar stor roll när människor och företagare väljer att leva och verka i vår kommun. Även närheten är viktig. Det är faktiskt nära till allt, åtminstone i staden Katrineholm. ”Här behöver man inte ens bilen, jag går eller cyklar”. Det hör vi ofta när nyinflyttade berättar om hur det är att bo i Katrineholm, jämfört med större städer.

Vi har en annan stor fördel, våra minst sagt goda pendlingsmöjligheter och vårt strategiska läge i Stockholms närhet. Det är redan många som pendlar både ut och in, till och från våra grannkommuner men också till Stockholmsregionen. En sak är säker, allteftersom fler väljer att flytta hit, både människor och företag, kommer de möjligheter till snabba och effektiva resor, som vi faktiskt har, att bli än viktigare.

Det gör att företagen lättare kan locka rätt kompetens. Det gäller även kommunen som stor arbetsgivare. Ska vi kunna utveckla och förstärka välfärden och samtidigt fortsätta vårt spännande samhällsbyggande så måste även vi vara attraktiva. Det här är livsviktiga frågor som vi hela tiden jobbar med. Engagerade Katrineholmsbor, som trivs och mår bra, är helt avgörande för att vi tillsammans ska kunna fortsätta utveckla vår kommun.

I den här tidningen ger vi några exempel på vad Katrineholm har att erbjuda. Vi vill precis som influencern Sofia, som du kan läsa om på sidan 10, påverka dig som läsare, varför inte flytta hit?

Vem vet, kanske du så småningom är en av alla 40 000 människor som bor i vår vackra kommun. Det är inte utan anledning som vi kallar oss ”Sveriges Lustgård”.

Göran Dahlström (S), Kommunstyrelsens ordförande
Sari Eriksson, Kommundirektör

Foto: Hanna Maxstad och Alexandra Ydervall