Katrineholm

Kulturliv

Musikdrama om stadens framväxt

med Kerstin Ekmans kvinnor i huvudrollen

Bild 1 av 3 Den 25 kvinnor starka Fogelstadkören, som spelar Kvinnorna i staden, repeterar här tillsammans med körledaren Elisabeth Ask och regissören Judith Hollander.
Bild 2 av 3 Marie Selander.
Bild 3 av 3 Judith Hollander.

1974 gav Kerstin Ekman ut boken Häxringarna, den första av fyra i romansviten ”Kvinnorna och staden”. Just nu pågår ett intensivt förberedelsearbete inför det musikaliska berättardrama som i sommar ska spelas upp vid Lokstallet i Katrineholm och som bygger på dessa fiktiva kvinnors berättelser.

Jag brinner för kvinnor och musik och har haft den här idén i 20 år. Det är så viktigt att lyfta kvinnornas historia som annars så lätt raderas bort. Så det är klart att det känns fantastiskt roligt att vi nu äntligen har möjlighet att sätt upp den här pjäsen, säger initiativtagaren, sångaren och kompositören Marie Selander, numera Julitabo.

Det publiken kommer att bjudas på är sannerligen ingen liten trevlig amatörföreställning. Här handlar det om Katrineholms enskilt största kultursatsning någonsin. Men låt oss ta det från början och starta med Kerstin Ekman som är uppvuxen i Katrineholm.

När hon skrev sin romansvit inspirerades hon av sin egen uppväxt i staden och dess utveckling från stationssamhälle till industristad. Men i stället för att fokusera på ”gubbarnas stad”, de som alltid syns och hörs, valde hon att följa några av alla dessa starka kvinnor, deras liv och deras historia, även barnen – från 1860-talet och framåt.

Idén att göra musikteater med utgångspunkt från dessa berättelser har Marie Selander som sagt burit på i många år. Redan som ung rockrebell i bandet Nursery Rhymes på 60-talet kämpade hon mot fördomar och förlegade könsroller. Att hon nu har möjlighet att lyfta fram berättelserna om några kvinnor i Katrineholm, som tar kommandot över sina liv, som mot alla odds tar plats och påverkar hela samhället, ser hon som ett stort privilegium.

Efter att Kerstin Ekman godkänt manuset var det meningen att pjäsen skulle sättas upp redan 2002. Några år senare gjordes ännu ett försök men stupade i brist på pengar. Nu äntligen har alla pusselbitar fallit på plats. Premiär­föreställ­ningen äger rum 4 juli. Själva spelplatsen är en vridbar, hästskoformad utomhusscen vid Lokstallet, några hundra meter från järnvägsstationen. Tala om annorlunda spelplats.

Marie Selander är för övrigt inte bara initiativtagare till föreställningen. Utöver att ha komponerat all musik medverkar hon även på scen, både med sång och som berättare. Men hon lyfter hellre fram kollektivet än sig själv.

– Vi har fått ihop ett fantastiskt gäng av engagerade människor som nu jobbar stenhårt för att det här ska bli så bra som det någonsin kan bli, säger Marie Selander och ger en speciell eloge till alla dessa volontärer, sömmerskor, snickare och scenarbetare. Det blir helt klart en dekor utöver det vanliga, bland annat med ett riktigt lok som rekvisita.

Att dessutom ha två mycket erfarna projektledare, kvinnor förstås, är ovärderligt. Och sedan självklart alla artister, skådespelare, sångare och musiker.

– Alla är verkligen proffsiga och att höra den fantastiska kvinnokören sjunga musik jag har skrivit känns helt magiskt. Det känns också speciellt att föreställningen är just här, vid Lokstallet nära station, säger Marie Selander och förklarar varför:

– Kerstins Ekmans mamma jobbade här under andra världskriget och jag vet att det betyder mycket för Kerstin att vi valt just den här platsen för att gestalta hennes minnen och upplevelser från sin uppväxt i Katrineholm.

Kvinnorna och Staden
• Det musikaliska berättardramat kommer att spelas vid Lokstallet i Katrineholm mellan onsdag 4 juli och söndag 22 juli.
• Föreställningen sätts upp av Fogelstad Musikteater under ledning av Marie Selander med dramatiker Ingegerd Monthan vid sin sida.
• Regissör: Judith Hollander. Scenograf/kostymör: Anders Wirén. Fogelstadkören sjunger under ledning av Elisabeth Ask.
• Nyanlända på Viadidakt Arbetsmarknad har under scenografen Anders Wiréns ledning sytt kläder och gjort scenografin.
• Köp biljetter här: kvinnornaochstaden.se

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Monica Hassle och Oskar Kullander