Katrineholm

Denna artikel är en annons

Ny verksamhet för Ericsberg erbjuder unika bostadsmiljöer

Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5

I Sörmland med alla sina slott och herrgårdar finns det onekligen ett som sticker ut lite extra – Ericsbergs slott. Det är inte bara ett av Sveriges ståtligaste och mest välbevarade barockslott. Egendomen som har tillhört familjen Bonde sedan 1808, är dessutom en av Sveriges största i privat ägo. Nu tar en ny generation över driften, makarna Caroline och Philip Bonde Deichmann.

Med dem tas ett nytt steg i den redan mycket omfattande verksamheten kring förvaltning och utveckling av fastigheter, plus betydligt mer.

– Vi äger mycket mark runt Katrineholm som ju växer och är i behov av nya bostäder. Det är bakgrunden till att vi just nu håller på att exploatera mark för bostadsbyggande, både friliggande villor, parhus och flerfamiljshus.

Caroline berättar att det i ett första skede handlar om tre projekt i samhället Forssjö, som ligger mellan Ericsbergs slott och Katrineholm. Först ut var åtta villatomter med sjöutsikt. Fyra är redan sålda, de fyra som finns kvar ligger hos Fastighetsbyrån i Katrineholm.

– Efter att successivt ha avyttrat en betydande del av det befintliga fastighetsbeståndet, framförallt lantligt belägna enfamiljshus som inte ligger centralt på egendomen, känns det oerhört spännande att nu återinvestera i nya fastigheter, säger Caroline, som själv är uppvuxen på Ericsberg och känner omgivningarna mer än väl, inte minst efter otaliga mil på hästryggen. 

Att börja utveckla fastigheter i just närbelägna Forssjö, där Caroline förövrigt gått i skola och de egna två små barnen går i förskola, var ganska självklart. Det handlar som nästan alltid när det gäller fastighetsutveckling om läget.

– Det är ett trevligt litet samhälle, bara tio minuter med bil till Katrineholm med stadens utbud och framförallt så vackert beläget vid Forssjön. Här planerar vi att bygga två flerfamiljshus med sammanlagt 12 hyreslägenheter. Det tredje och största projektet, Ragnars Gärde, består av ett tjugotal tomter för friliggande villor och i två olika områden för lägenheter och kedjehus. Allt fantastiskt beläget i direkt anslutning till sjön, berättar Caroline, som tillsammans med sin make Philip nu driver säteriets mycket omfattande verksamhet.

Utöver fastighetsförvaltning ligger fokus på den stora skogs- och jordegendomen, som tillsammans står för 85 procent av omsättningen. Här bedrivs även livaktig besöksverksamhet, inte undra på det med tanke på den närmast unika slottsmiljön.

Besöksdelen är främst inriktad på exklusiva jaktpaket, konferenser och större grupper. För dem som köper de exklusiva jaktpaketen, finns även möjlighet att bo i slottets hotellrum. Större event arrangeras dessutom då och då.

– Det kommer vi nu att satsa ännu mer på. Rhapsody in rock med Robert Wells var här för ett par år sedan och lockade flera tusen besökare. Det gav onekligen mersmak, erkänner Caroline. Samma sak med rallyfester och ridtävlingar som återkommande arrangeras i säteriets regi.

Tv-tittarna minns säkert också ”Stjärnorna på slottet” som var här under ett par säsonger. Att det var en ögonöppnare för den stora allmänheten, som då fick smakprov på slottsmiljön med sitt magiskt vackra läge vid Ericsbergsjön, säger sig självt. Sedan dess har spontanbesöken till slottsträdgården ökat markant.

Nu ser Caroline och Philip med stor förväntan fram emot att även locka fler människor att bosätta sig i bygden.

– Det här är ett unikt tillfälle. Familjer som flyttar till Forssjö får ett boende utöver det vanliga. Som sagt ett fantastiskt vackert läge nära vattnet, men med ett helt annat prisläge än i storstaden, poängterar Caroline.

I Katrineholm har man perfekt pendlarläge, bara 50 minuter med tåg till Stockholm. I närområdet finns dessutom en skidbacke och en av Sveriges bästa golfbanor. Och kanske framförallt, en bättre uppväxtmiljö än här i sörmländsk lantlig idyll kan man knappast få. Det om något vet Caroline och har därför sett det som en självklarhet att ge samma sak till sina barn som hon fick av sina föräldrar.

Caroline och Philip Bonde Deichmann bor och driver Ericsbergs Slott tillsammans.

Caroline flyttade hem, Philip till ett helt nytt liv

Hur är det för en storstadsbo att flytta ut på landet? En som vet är Philip Bonde Deichmann. Han är född och uppvuxen utanför Köpenhamn och har i hela sitt vuxna liv studerat och arbetat i storstadsmiljöer i Europa och USA.

– Att jag nu bor här ingick liksom i paketet, ville jag ha Caroline så fick jag följa med, säger Philip och skrattar.

Efter att familjen bott två år i Köpenhamn flyttade de hem, ja åtminstone Caroline som är uppvuxen på Ericsbergs Slott. För henne var det självklart att återvända. Att hon och barnen Mathilde 3,5 och Carl Philip 2,5 år stortrivs säger sig självt.

Men hur är det för dig Philip, att bo på den svenska landsbygden måste väl innebära ett helt annat liv?

– Egentligen är det inte så stor skillnad som man skulle kunna tro. Vi lever ett normalt familjeliv vare sig vi bor i Köpenhamn eller utanför Katrineholm. Men självklart är det ett helt annat tempo, inte alls samma hets och stress som i en storstad. Här har vi tid att vara tillsammans som familj. Även om vi har mycket att göra finns det ett lugn i vardagen. Det är väl den stora skillnaden och fördelen. Här finns även utrymme för egen tid.

Philip berättar att han faktiskt alltid drömt om att bo så här, lantligt nära naturen. Han har alltid gillat att var ute i skog och mark och följt med på jakt ända sedan han var liten grabb.

– Så det här känns helt fantastiskt, det verkar nästan som förberett. Fast det är klart att jag funderade på om jag skulle utmanas yrkesmässigt och intellektuellt när vi flyttade hit.

I sitt tidigare yrkesliv har Philip arbetat som managementkonsult med olika uppdrag inom näringslivet. Hur skulle det bli här i Sverige som VD i familjeföretaget i nära samarbete med Caroline?

– Jag ser nu att min kompetens och erfarenheter från tidigare uppdrag passar perfekt. Vi har en mycket omfattande verksamhet som måste bedrivas rationellt och effektivt. Det gör att mitt jobb är både utmanande och spännande och att vi få göra det tillsammans i en sådan här underbar miljö känns som ett stort privilegium.

Just nu pågår utveckling av nya boendemiljöer på säteriets mark, troligen med förhoppning om att då även locka hit familjer från Storstockholm och övriga Mälardalen.

Vad skulle du säga till dem som tvekar att bosätta sig här ute på landet?

– Många tror säkert att man missar allt som händer. Men faktum är att man i en stor stad är ganska dålig på utnyttja allt vad staden har att erbjuda av kultur- och nöjesliv. Det blir nästan mer när man bor så här.

Och så har vi ju så nära in till Katrineholm som har en trivsam småstadskänsla. Där handlar vi det mesta. Vi har också nära till Stockholm. Men det bästa är ändå närheten till naturen. Man bokstavligen bor i naturen. Riktig äkta natur med stora skogar, sjöar, åkrar och fält. Det är superhäftigt.

– Men visst kan jag ibland sakna Köpenhamn. Det kan jag inte förneka, men då åker vi dit över en weekend, säger Philip och skrattar.

Ragnars Gärde
På unikt sjönära läge utvecklas tomter för friliggande villor, lägenheter, rad- och kedjehus. För mer information och för intresseanmälan, gå in på vår hemsida:

www.ragnarsgarde.se

Ericsbergs Slott
På gården bedrivs skogsbruk, jordbruk, fastighetsförvaltning, jakt och besöksverksamhet. För att läsa mer om våra jakt- och konferenspaket och för att se när vi har event och arrangemang, gå in på:

www.ericsberg.se